BOEDDHISTISCHE FILMS voorjaar 2017

 

Op de eerste vrijdag van de maand vertonen we in kleine kring (maximaal 12 mensen) boeddhistische speelfilms en documentaires. De films zijn in het Nederlands ondertiteld. Kennis van boeddhisme is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.

Om 19.45 staat thee of koffie klaar. We beginnen om 20.00 uur.

Entree (inclusief thee of koffie): 2,50 euro; voor leden Keerkring 1,50 euro en 3 eco.  

Plaats: Centaurstraat 10, 9742 PP Groningen.

Laat je weten of je komt via hdamveld@xs4all.nl (tel 050 3125612) of  steenbok_14@hotmail.com? 

 

Herman Damveld

Yvonne Mettes  

 

Overzicht

3 Februari: Himalaya

3 Maart: Steps of mindfulness

7 April: twee korte films: Soefisme en Zen; Boeddhisme zonder geloof

5 Mei: Tibetaans dodenboek

2 Juni: Looking for ancient Tibet

 

3 Februari: Himalaya, speelfilm, 108 minuten

De oude Tinle leidde voorheen de yak karavaan die zout naar zijn bergdorp en vervolgens voor handel naar de dichtstbijzijnde markt vervoert. Wanneer hij hoort dat zijn zoon, die deze taak zou overnemen, dood is, komt Tinle in een lastig parket: hij wil het werk binnen de familie houden. Valli heeft duidelijk evenveel belangstelling voor het schitterende woeste landschap als voor de mensen: in alle kalmte brengt hij ze in beeld en geeft al doende een onsentimentele kijk op een voor westerlingen onvoorstelbaar universum. 

3 Maart: Steps Of Mindfulness over Thich Nhat Hanh, 82 minuten

Volg de wereldberoemde Zen meester Thich Nhat Hanh op een reis naar India, waar de wortels van het boeddhisme liggen. Beelden van deze reis worden afgewisseld met fragmenten van lezingen die Thich Nhat Hanh onderweg gegeven heeft. Vergezeld door zijn monniken en nonnen bezoekt Thich Nhat Hanh historische plaatsen zoals Bodh Gaya, waar de Boeddha verlichting bereikte.

7 April Soefisme en Zen; Boeddhisme zonder geloof; beide films 30 minuten

Soefisme en Zen zoekt het antwoord op een vraag die niet vaak wordt gesteld: wat is de bindende factor binnen zes van de grote religieuze stromingen? Het antwoord ligt verborgen in de tempel van de Universeel Soefisme beweging. Hoe werd voormalig minister van financiën, Johan Witteveen, voorman van deze beweging? En wie zijn de mensen, die zen meditatie moeiteloos afwisselen met soefi-rituelen?

Stephen en Martine Batchelor hadden al een uitgebreide staat van dienst in het boeddhisme toen zij elkaar in 1981 ontmoetten in het klooster van meester Kusan in Zuid-Korea. Na de dood van hun leraar besloten ze hun pij af te leggen en te trouwen. Ze begeleiden vipassana-retraites. Stephen schreef “Boeddhisme zonder geloof”. Volgens hem is wat de Boeddha leerde niet iets waarin we moeten geloven, maar iets wat we kunnen doen. Stephen benadrukt dat Boeddha een mens was; wat zou hij er van denken als hij de grote gouden beelden zou zien die hem verbeelden?

5 Mei: Tibetan Book of the Dead; een Amerikaanse documentaire film van 50 minuten

Het Tibetaans dodenboek is een boeddhistische verzameling geschriften dat in Tibet bekend is onder de titel De Natuurlijke Bevrijding door op de Vreedzame en Toornige Boeddha-vormen te Mediteren. De film bevat bijzonder filmmateriaal van rites die een oudere en jonge monnik uitvoeren bij een zojuist overleden boeddhist uit Ladakh. Op straat worden mensen geïnterviewd die, anders dan Westerlingen, de dood accepteren en heel anders beleven.

2 Juni Looking for Ancient Tibet, 80 minuten

Wat is de erfenis van Boeddha? We reizen onder begeleiding van een monnik naar Tibet en bezoeken daar de heiligste en mooiste plekken. Tijdens onze zoektocht vinden we de erfgenamen van een duizend jaar oude yogatraditie en krijgen te zien hoe de Tibetaanse monniken hier nu leven, wat hun gebruiken zijn en welke grote rol het geloof speelt bij hun dagelijkse routines.

Waar de voornaamste geestelijk leiders normaal gesproken nauwelijks in de openbaarheid treden spreken ze nu uitvoerig over Tibet en andere zaken. Dit maakt 'Looking for Ancient Tibet' tot een unieke en onthullende documentaire.