Deze reis stond eerder voor september 2016 op het programma. Destijds waren daar niet genoeg inschrijvingen voor, maar inmiddels groeit de belangstelling en wordt er opnieuw naar deze reis gevraagd. September 2018 zou een nieuwe gelegenheid kunnen zijn. De onderstaande informatie is van de 2016 - reis en schetst het plan. Als er genoeg belangstelling ontstaat is het mijn idee om elkaar ergens begin juni te ontmoeten en te kijken of we deze reis kunnen realiseren. Alle informatie en zeker ook de prijzen dateren van 2015 en deze info. is dus nu alleen bedoeld om een duidelijk idee en uitgangspunt te krijgen voor het reisplan.

 

22-DAAGSE REIS CHINA - TIBET

OVER HET DAK VAN DE WERELD

3 t/m 24 September 2016

 

 

DAG 1 AMSTERDAM - XIAN

Vertrek van Amsterdam ofwel Düsseldorf naar Xian. De volgende dag komen wij vroeg in de ochtend in deze geweldige stad aan.

DAG 2 (AANKOMST) XIAN

Ooit was Xian de keizerlijke hoofdstad van China, het vertrekpunt van de zijderoute. Nog steeds is Xian een welvarende metropool waar veel te zien is. Na een flinke vlucht is het verstandig om rustig de tijd te nemen om te acclimatiseren en eventueel wat in de omgeving van het hotel rond te lopen. ’s Avonds zullen we gezamenlijk eten en nader kennismaken met elkaar.

DAG 3 XIAN

Natuurlijk wil je het wereldberoemde terracotta-leger niet missen. Het is een bijzondere ervaring om oog in oog te staan met de duizenden stenen krijgers die tweeduizend jaar onder de grond verborgen zijn geweest en die allemaal een eigen gezichtsuitdrukking hebben. De omvang van dit leger is verbazingwekkend, zeker wanneer je bedenkt dat dit maar een fractie van de volledige necropolis van de eerste keizer is. (De excursie naar het terracotta-leger is niet inbegrepen in de reissom, maar het is praktisch om dit gezamenlijk te gaan bezoeken)

Xian is een stad waar je heerlijk rond kunt struinen, bijvoorbeeld in de moslimwijk. In deze levendige buurt vind je een sierlijke moskee en vooral veel lekker eten. Verse hotpot bijvoorbeeld en ook jiaozi, gestoomde deegflapjes met vele soorten gekruide vulling. Moe van alle indrukken? Puf dan lekker uit op een terrasje bij de klokkentoren, waar je ook kunt shoppen in een modern ondergronds winkelcentrum.

DAG 4 XIAN

Een vrije dag in Xian. Deze stad heeft genoeg cultuur en geschiedenis te bieden en was in historisch opzicht een zeer belangrijke stad en lange tijd de hoofdstad van het Chinese keizerrijk. In de eerste eeuwen van onze jaartelling was de stad het begin van de Zijderoute die China en het Romeinse rijk verbond. Karavanen voerden onder andere zijde, lakwerk en specerijen westwaarts, en producten als aardewerk, glas en textiel oostwaarts. Later breidde de islam en het boeddhisme zich via deze route uit tot aan China. Je kunt in Xian heerlijk ronddolen in het islamitische gedeelte van de stad. Het is een erg gezellig en levendig wijkje met in het midden de oude moskee. Je ziet kinderen die Arabische les krijgen, mannen en vrouwen die op straat en in kleine restaurantjes de meeste heerlijke maaltijden klaar maken en veel winkeltjes en kraampjes met snuisterijen. De moskee is een mix van islamitische en Chinese bouwstijlen, en heeft een rustieke ommuurde tuin. Op straat kun je in deze wijk lekkere kebab eten. Vergeet ook de beroemde bell-tower niet te bezoeken.

Het is ook een mooie dag om ’s morgens bijvoorbeeld naar de "big wild goose" pagode te gaan. Vanuit boeddhistisch oogpunt is deze wilde ganzenpagode een historisch monument omdat daar originele boeddhistische teksten opgeslagen werden die de Chinese monnik Xuanzang vanuit India rond het jaar 600 mee terug naar China bracht. Vanuit de pagode heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Het plein voor de tempel is een echte ontmoetingsplek, waar chinezen de dag beginnen met tai-chi, waar ze vliegeren, kletsen, elkaar ontmoeten en de Weense wals dansen. Ook ’s avonds is dit plein een gezellige plek.

Van de 7de t/m de 9de eeuw, toen de Tangdynastie China regeerde, was voor Xian wederom een bloeitijd weggelegd. Het groeide uit tot de grootste stad ter wereld, met naar schatting een miljoen inwoners. De 14 km lange stadsmuur uit deze tijd is nog grotendeels intact. Met zijn hoogte en breedte van twaalf meter vormt hij een imposante bezienswaardigheid. Deze imposante muren zijn vaak het toneel van vliegerwedstrijden en bieden een leuk uitzicht over de stad. Houd er wel rekening mee dat we de volgende dag bijtijds vertrekken en een lange treinreis voor de boeg hebben.

DAG 5 XIAN - DUNHUANG 

In de loop van de ochtend vertrekken wij met de trein naar Dunhuang, deze treinreis neemt bijna  24 uur in beslag.  Dunhuang ligt in de provincie Gansu en  is een 2000 jaar oude karavaanstad die aan de Zijderoute lag, dicht tegen de Mongoolse grens aan. De islamitische invloeden zijn hier grotendeels verdwenen en we zijn hier aan de grens van het voormalige Chinese rijk. Hier hield China destijds op en begon de lange zijderoute die de deur naar de rest van de wereld (o.a. het Romeinse rijk) opende. Het landschap verandert dramatisch. Dunhuang zelf ligt in de uitlopers van de Gobi-woestijn.

DAG 6 AANKOMST DUNHUANG   

Rond 09.30 komen wij aan in Dunhuang en worden we naar ons hotel/hostel gebracht.  We hebben een lange treinreis achter de rug, maar hebben hier op deze bijzondere plek een aantal dagen om bij te komen en te genieten. Wij willen tijdens ons verblijf in Dunhuang o.a. Cresent Lake en Mogao grotten bezoeken. (optioneel)


Magao cave

DAG 7 DUNHUANG      

Dunhuang staat niet voor niets op de lijst van wereld-erfgoed-monumenten. In de grotten zijn in het begin van de 19e eeuw  duizenden geschriften gevonden, waaruit bleek hoe  belangrijk deze plaats ooit was. Duizenden pelgrims bezochten deze grotten tot ze in de veertiende eeuw in onbruik raakten. Nog steeds zijn belangrijke universiteiten vanuit de hele wereld bezig de manuscripten van Dunhuang te onderzoeken. Tussen de vele teksten vond men ook het oudst bewaard gebleven gedrukte boek, een kopie van de diamantsoetra.

DAG 8 DUNHUANG                                

Vandaag trekken we naar de woestijn en we zullen daar ook de nacht doorbrengen in 2 persoons-tenten. Een nacht in de woestijn is een onbeschrijfelijke ervaring. Geniet van de rust, ruimte en, eenmaal donker, van een schitterende sterrenhemel.

Cresent lake                                                                                                                                    

DAG 9 DUNHUANG    

Vanuit de woestijn komen we weer terug in Dunhuang, waar we de rest van de dag vrij zijn om nog rond te dwalen, nog enkele van de vele grotten te bezoeken of een bezoek te brengen aan het Dunhuang museum. Rust goed uit, want er staan ons twee lange reisdagen te wachten

DAG 10 DUNHUANG – GOLMUD (bus) , AANSLUITEND GOLMUD – LHASA (trein)

Vandaag vertrekken we per bus naar Golmud en rijden we het Tibetaans plateau binnen. In Golmud stappen we ’s nachts op de trein die ons naar Lhasa brengt. De gemiddelde hoogte van het Tibetaanse plateau is zo’n 3500 meter en dat zullen we echt wel gaan merken, maar in de trein valt dat nog niet direct zo op omdat deze, net als in een vliegtuig, voorzien is van drukcabines.

 

 

DAG 11 AANKOMST LHASA   

Laat in de middag arriveren we in Lhasa, (=verblijfplaats van de goden) de hoofdstad van Tibet. We hebben een enorme reis achter de rug, maar we worden ontvangen in een aangenaam hotel met een prettig restaurant, dus de rest van deze dag hoeven we niet veel meer. Gemiddeld ligt Tibet op zo'n 4000 meter, de ijle lucht is iets om serieus rekening mee te houden. Probeer goed te slapen en veel te drinken, en laat het bier hier maar even achterwege.

DAG 12 LHASA

Het kan zijn dat je vannacht niet goed geslapen hebt. Wees gerust, dat is vrij normaal op deze hoogte. Lhasa ligt ten slotte 3650 meter boven de zeespiegel. Doe het dus rustig aan in Lhasa zodat je langzaam aan de hoogte went. We raden je ook aan veel te drinken, liefst water en thee.

Een goed begin van de dag is een kijkje op het Barkor-plein waaraan de Jokhang tempel is gelegen, dit is vlak bij ons hotel, dat zich in het oude tibetaanse centrum van de stad bevindt. Voor de poort van de Jokhang tempel zie je pelgrims uit alle hoeken van Tibet prostreren, een ritueel van uitstrekken op de grond en weer opstaan. Zonder twijfel ga je een eerste ronde meelopen (linksom) met de pelgrims rond de Jokhang tempel, de meest heilige tempel in Tibet. Bezoek zeker ook de binnenkant van deze tempel: Een constante stroom van prevelende pelgrims en monniken langs de duizenden yakboterkaarsjes, de piepende houten gebedsmolens, de gouden Boeddhabeelden, het lijkt of de tijd hier heeft stil-gestaan. Vanaf het dak heb je zicht over het oude centrum en zie je het het Potala paleis liggen (het winterpaleis van de Dalai Lama), het moderne Lhasa en het prachtige berglandschap dat de stad omringt.

Het Norbulinka (zomerpaleis van de Dalai Lama) is een goede optie voor de middag. Een complex in een park en echt een aanrader om rustig doorheen te wandelen, de Tibetaanse geschiedenis op te snuiven en ongemerkt verder aan de hoogte te wennen.

Sluit de dag in Lhasa af in een sfeervol restaurantje. Misschien heb je wel zin om je eerste Yak Steak te proeven op het dakterras van het New Mandala restaurant of een heerlijke linzensoep in Snowland, maar ons hotel heeft ook een uitstekende keuken.  

Jokhang tempel, Lhasa

DAG 13 LHASA

Een Tibetaans klooster bezoeken is een unieke belevenis en er zijn er in Lhasa genoeg. Monniken zoeken lachend en nieuwsgierig contact en schudden een stevige hand. De imposante duistere gebedshallen met kaarslicht, prachtig gedecoreerd met zeer expressieve goudkleurige heiligenbeelden met namen als Guru Rinpoche en Milarepa laten onvergetelijke indrukken na. Pelgrims schuifelen langs je heen terwijl ze  ‘om mani padme hum’ prevelen en kaarsjes bijvullen met yakboter. Je kunt wat geld achterlaten in de donatie box vooraan bij het altaar met foto’s van de grote lama’s.

De twee grote kloosters van Sera en Drepung die net buiten Lhasa liggen, zijn een bezoek meer dan waard. Het zijn eigenlijk dorpen op zich. Als je conditie het inmiddels toelaat kun je zelfs op de fiets naar Sera, waar je kans hebt om ’s middags een ‘debat’ mee te maken.

Je kunt zien hoe de jongere monniken zich bekwamen in de kunst van het voeren van theologische twistgesprekken, met als doel de geest te scherpen en het inzicht te vergroten in de boeddhistische leer. Boeiend om te zien.

DAG 14 LHASA

Je bezoek aan het imposante Potala Paleis is vooraf door ons georganiseerd. Je ontvangt hier ter plaatse een voucher voor. Op die manier hoef je geen uren in de rij te staan om een kaartje te bemachtigen.

In de middag is er gelegenheid om op eigen gelegenheid nog door Lhasa te wandelen en nog wat minder bekende plekken te bezoeken, zoals bijvoorbeeld de Ramoche-tempel of het tibet museum. Ook is het mogelijk om een uitstap te maken naar bijvoorbeeld het Ganden klooster of Drak Yerpa, plaatsen die zo’n 30 kilometer van Lhasa liggen.

DAG 15 LHASA -  GYANTSE  (Reistijd: 8 uur, 260 km, je slaapt op 3980 meter )  

We beginnen aan onze reis over de Tibetaanse hoogvlakte. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4794 meter (la=pas). We kijken neer op een groene vallei. In sommige maanden ligt er sneeuw op de pas en de omliggende bergen en is het uitzicht nog spectaculairder. Bij helder weer zien we vanaf de pas het blauwe Yamdrok Tsomeer en kijk je tot in Bhutan. Op de pas zwaaien sierlijke gebedsvlaggetjes.

Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5010 meter hoog is. Over de hoogvlakte rijden we naar de volgende pas.

DAG 16 GYANTSE – SAKYA    ( Reistijd: 5 uur, 285 km, je slaapt op 4280 m.)

's Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa in het oude gedeelte van het stadje. De Kumbum Stupa (= "huis met 100.000 Boeddha beelden") wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig als je de stupa beklimt, de hoogte zorgt daar waaarschijnlijk vanzelf voor.

Vervolgens maak je een bijzonder mooie tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste kloosters van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

DAG 17 SAKYA - RONGBUK  ( Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.)

Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa. Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht. Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Hier en daar zie je een herder met zijn yaks, die op de hellingen staan te grazen.

Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld.

Het guesthouse ligt naast het klooster en hier breng je de nacht door in een eenvoudige kamer met gedeeld sanitair. Het is hier hoog en koud, verwacht dus geen luxe, wel gezelligheid als je 's avonds in het restaurant je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur. Vanaf het terras heb je uitzicht op de Everest.

Mnt. Everest

 

DAG 18 HIKE NAAR MOUNT EVEREST BASE CAMP – SHIGATSE ( Reistijd: 6 tot 7 uur, 350 km, je slaapt op 3840 m. )

Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware - maar onvergetelijke ochtend. Vandaag breng je een bezoek aan het Mount Everest basecamp (5200 meter hoog). De Mount Everest - Qomolangma genaamd in het Tibetaans, is met 8852 meter de hoogste berg ter wereld. In het basiskamp verzamelen zich tussen juli en september de durfals van de wereld voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen, zal je bewondering voor de echte klimmers doen toenemen. Als je dit stuk niet wil of kan lopen neem dan het busje naar het basecamp. 

Vlakbij het Rongbuk klooster begint de 3 kilometer lange wandeling naar het Everest Base Camp. In ongeveer anderhalf uur lopen we naar het op 5200 meter hoogte gelegen kamp. Vanwege de hoogte en de koude wind is dit al een redelijk zware, maar indrukwekkende wandeltocht.

's Middags ga je weer terug naar de bewoonde wereld. Via Shegar rijd je naar de op één na grootste stad van Tibet: Shigatse, waar je begin van de avond aankomt. Vanavond slaap je weer in een comfortabel driesterrenhotel met douche en andere faciliteiten.

DAG 19 SHIGATSE – LHASA  ( Reistijd: 6 uur, 280 km, je slaapt op 3600 m.)

Met zo'n 40.000 inwoners is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maitreya stelt de toekomstige boeddha voor. 

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend. In de loop van de dag rijden we Lhasa binnen, het einde van een indrukwekkende tocht door het schitterende  hooggebergte van Tibet.

Shigatse

DAG 20 LHASA – XIAN

Vroeg in de ochtend transfer naar het vliegveld. Begin van de middag aankomst in Xian aansluitend transfer naar het hostel.

DAG 21 XIAN – AMSTERDAM 

Als afsluiting nog een vrije dag in Xian. Transfer naar het vliegveld van Xian rond 18.00 uur.

Dag 22 AANKOMST AMSTERDAM  (dan wel Düsseldorf) in de ochtend.                                                                                                                  

**********************************************************

Praktische informatie:

 

Inclusief:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  * Amsterdam / Dusseldorf – Xian v.v. (vlucht)

* Xian - Dunhuang (trein)

* Dunhuang - Golmud (private bus)                                                                                         

* Lhasa (trein)                                                                                                       

* Lhasa – Xian (vlucht)                                                                                                            

 *Overnachtingen tijdens de reis, waar mogelijk op basis van 2 persoons-kamer.

* Overnachting in de Gobi woestijn op basis van 2-persoons tent.                                               

* Potala Paleis

 * Pelkor Chode Klooster

* Kumbu stupa,                                                                                                                                

 *Sakya gompa                                                                                                                        

  *Tashilhunpo Monastery .                                                                                                     

* Permit Mount Everest Base Camp                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 Exclusief:

Alle maaltijden, drankjes en persoonlijke uitgaven

Visum Chine, permit TAR (tibetan autonomous region)

event. inentingen

Optioneel: 

* Xian:  Terracotta Leger, Wild Goose Pagoda, (prijzen nog niet bekend)

* Dunhuang: Cresent Lake, Mogao grotten. €75,00. Hier is het om organisatorisch redenen niet mogelijk een excursie(s) separaat te boeken.               

* Visum kan door ons verzorgd worden, dit scheelt je 2x een reis naar Den Haag, voor deze service brengen wij € 25,00 per visum in rekening. 

**De  reissom van 2500,- p.p. is gebaseerd op prijzen, geldende koersen, brandstofprijzen, heffingen en belastingen, zoals die bekend waren op moment van deze publicatie. (2015) Wij behouden  ons het recht voor om tot 20 dagen voor de vertrekdag verhogingen door te berekenen die zijn ontstaan door wijzigingen in genoemde prijzen, geldkoersen, brandstofprijzen, heffingen en belastingen. Deze verhoging kan maximaal 4 % van de reissom bedragen (exclusief luchtvaarttoeslagen)
***********************************************************************************************************                                                                                                                                                                                        In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. Een positieve en flexibele instelling is wel belangrijk. De reisroute is goed uitgebalanceerd en bevat weinig lange, uitputtende reisdagen. Neem bij twijfel contact met ons op.

Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van deze reis er onvoorziene omstandigheden kunnen voorkomen. (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging)  Ondanks zorgvuldige planning vooraf kunnen we toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.  

Hebt u belangstelling voor deze bijzondere reis, meld u dan via een van onderstaande email-adressen aan voor de informatiebijeenkomst op 4 Juni

Voor info

Anne Veen: 06-12962718/oldorp@hetnet.nl / info@yantra.nl