De Medicijnboeddha wordt  meestal afgebeeld met  een lichaamskleur van de edelsteen lapis lazuli en met de geneeskrachtige myrobalan plant. Dit zijn symbolen voor zijn geneeskracht die, alleen al door het kijken ernaar, een ontspannende en in die zin genezende werking hebben.

Binnen de boeddhistische filosofie heeft genezing haar wezenlijke oorsprong in onze geest en niet in ons lichaam. Het is daarom heel belangrijk dat we de aard van onze geest leren begrijpen. Alle versluieringen van onze geest, zoals egoïsme, onwetendheid, woede, gehechtheid, schuldgevoel en andere verstorende gedachten zijn slechts tijdelijk maar kunnen toch verstoringen in het lichaam veroorzaken.

Hierdoor raakt het systeem uit balans en kan daardoor voor veel ongemakken zorgen. Deze versluieringen kunnen worden opgeheven worden waardoor het lichaam zich vaak ook weer kan herstellen.

De Tibetaanse geneeskunde  beschrijft hoe de oorzaak van alle ziekten kan worden teruggevoerd naar onderliggende psychische belemmeringen, veroorzaakt door  emoties en onwetendheid. De  beoefening van de meditatie op de Medicijn Boeddha, activeert de genezende krachten die onszelf maar ook anderen kunnen genezen.

The historische Boeddha, Sakyamuni,  omschrijft de Medicijn Boeddha als een verlicht wezen met de speciale vermogens voor heling en genezing. Zijn zegening brengt ons weer in contact met onze eigen innerlijke vrede en harmonie.